Trenden fortsätter – hyreslägenheter omvandlas till hotell

Alltfler hyresgäster, framför allt i Stockholm, upplever att grannar som flyttar inte ersätts av en ny vanlig hyresgäst från bostadskön. I stället hyrs lägenheten, via en mellanhand, ut till företag för saftiga dygnshyror. Det ökar värdarnas hyresintäkter kraftigt, visade Hem och Hyras granskning i augusti förra året, där vi bland annat sammanställde ansökningarna om blockuthyrning till företag vid landets åtta hyresnämnder.

På de flesta håll i landet används blockuthyrning främst för uthyrning till socialförvaltningen, som i sin tur hyr ut till människor som inte kan få en lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden. I Stockholm domineras däremot blockuthyrningarna av företag som i sin tur hyr ut lägenheterna till företag som behöver bostäder till IT-konsulter, forskare och andra som jobbar tillfälligt i vår huvudstad.

Det blir billigare i stället för hotell och värden får in större hyresintäkter än på den ordinarie bostadsmarknaden. Förlorare är alla de människor som söker en vanlig hyreslägenhet. Och hyresgästerna som ständigt får nya grannar.

Läs mer här >>